top of page

Blauw licht filterende brilglazen: voor of tegen?Recent verscheen er op de website van VRT een artikel waarin het positief effect van blauw licht filterende brilglazen in vraag gesteld werd (zie link onderaan). Wij gingen voor de zekerheid ook even ten rade bij onze achterban.


Het klopt dat nabijwerk enorm belastend is voor onze ogen. Maar het is in onze huidige maatschappij niet altijd evident om drastisch te minderen in nabijwerk en schermtijd, integendeel. Blauw licht filterende glazen kunnen comfortverhogend werken tijdens deze dagelijkse ‘inspanning’ op schermen nabij.


Er wordt beschreven dat het volledig bannen van blauw licht uit den boze is omdat het de ontwikkeling van de ogen zou afremtmen en slaapstoornissen zou kunnen veroorzaken. Maar blauw licht is echter erg diffuus. Zelfs moest het volledig afblokken van blauw licht onze wens zijn, zou het niet lukken met brilglazen alleen. Doordat het licht zich zo wijd verspreidt, zal er altijd een concentratie blauw licht de ogen blijven bereiken omtrent de brilglazen. Blauw licht filterende brilglazen gaan de concentratie van de hoeveelheid blauw licht aanzienlijk verminderen maar niet volledig wegnemen.


We zijn het volledig eens met het feit dat blauwlicht filterende brilglazen zelden de enige oplossing zijn voor iemands oogklachten. Wij staan er volledig achter dat visuele training, de zoektocht naar andere oorzaken van oogklachten en tijdige ontspanning van de ogen, permanent onder de aandacht moeten blijven.


Maar we vinden het ook belangrijk om weten dat er verschillende types van blauw licht filterende glazen beschikbaar zijn op de markt. Van brilglazen met een blauw licht filterende coatinglaag tot brilglazen die uit blauw licht filterende materialen opgebouwd zijn.

Je bent bij TOOP steeds welkom voor vrijblijvende informatie over deze verschillende types.Comments


bottom of page